Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear na chomhnuidhe thiar i mbaile na Carraice am amháin agus bhí sé pósta.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    dhubhairt an bhean go rabh cráin (mhuce) mhuice aicí agus go dtabhairfeadh sí do í Shanntuigh an sagart an mhuc agus pósadh an lánamhain.
    Bhí oidhche mhór acu annsin chruinnigh an t-aos óg isteach agus geallam sa duitse na bhfachtas grúis ar aghaidh an nduine. D’th siad agus d’ól siad dhamhsaidh (ag) siad agus cheol siad. Ach caidé tharlaí i lár an phleuraca ach a fear fhéin theacht arais agus mhothuigh sé an callán astoigh. Níor’b fear ró dhána a bhí an am arbith agus rinne sé amach codladh i (lai) amuigh sa sgiobáil an áit a rabh an chráin. Chuaidh sé isteach sa sgiobál agus chaith sé é fhéin síos ar chocán a bhí ann agus e tuirseach sáiruighte. Nuair a bhí sé ag tarraingt ar an seacht nó (ar an) bfhéidir ar an h-ocht diarr an sagart ar an bhuachaill dhul agus an mhuc a thabhairt abhaile. Thug an buachaill leis bata, chuir suas port feadhalaigh agus bhog leis (ag) go rabh sé ag an sgioból bhí an ghealach na suidhe agus tcífeá an chloc (agus ar) bheag agus an chloc
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall