Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhIodh siad ag gábhail a mheilt an coirce. D’fhághadh siad e ar an áidhche go dtí go dtruimeochadh sé agus annsin mheileodh siad e ins an mhuileann. I bhfad o shoin dheanadh na daoine arán phréataí agus bocstae agus bhíodh luthgáir mhór ar na paistí nuair a gheibheadh siad cuid de an bocstae no de an arán phreataí.
    I bhfad o shoin da mbéadh [ficaire]? i dteach ar bith cheannochadh muinntir an toighe céad min choirce agus bhíodh man chomharsan ag déanadh aráin dobhtha dó. Ní bhíodh arán geal aca ag faire ar bith i bhfadh o shoin mar bíonn anois. Oidhche Samhna no oidhche Nodlag no oidhce Fhéile Brighde dhéanadh na daoine tae agus arán min bhuidhe, agus b’fhéidir nach bhfuigheadh siad an deor tae go ceann bliadhna arais.
    Tá sean muilean
    1. táirgí