Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. Arán.
    Ins an t-sean aimsir ní rabh morán dheas ag na seandaoine mar atá ag na daoine ins an am i lathair. Sa t-sean am ní rabh acht bocstae, aran préataí, agus arán mín choirce ag na daoine le h-ithe. Ní rabh arán phlúir ar bith ag na daoine, acht na trí cineál arán sin, agus duine ar bith a rabh na trí cineal arain aige le na chuid, san am, shílfeadh na comharsanaigh go rabh sé an saidhbhir.
    An dóigh a dheanfadh siad an t-arán mhín choirce, b’eadh. Gheibheadh siad canna coirce, agus dha leic. Annsin chuireadh siad an coirce isteach idir an dá leic agus mheilfeadh siad an coirce le e a bhrúghadh in eadan an dá leic. Annsin nuair a bheodh an mhín choirce deanta, gheibheadh siad
    1. táirgí
    Cathal Ó Gallchobhair