Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

Ar leanamhaint
    ród stróctha annsin fosta rompa. Bhí trucaill leó, agus thosuigh na saighdiúraí seo agus chóirigh siad na bealach mór agus chuaidh anonn thar an dainséar. Thainic siad a fhad le baile Uí Chonaill annsin go Caisleán an Tighearna- an t-Olfartach. Eisean a bhí ag tuitim amach leis an tionóntaí, a bhí gá ndíbirt agus a ba chionntuighe leis na Scottish Rifles seo a bhi i láthair. Chuir na saighdiúraí futha ins an sgioból i nBaile Uí Chonaill ón 1.1.1889 go d-tí an 3.1.1889.Bhí suas le duisín fear ( emergency) ins an chomhursanacht. Seán Austin an ceannphort do bhí ar na fearaibh (12) sin. Chuaidh siad síar go Bedlam (Gort a'Choirce) ar an 3.1.1889. Fuair siad dá fhear déag istigh ins an teach a ba le Pádraig Ó Domhnaill Bhítear le eisean agus a theaghlach a chur ar an bhealach-mhór. Bhí an 12 fear ag cosnadh an dúin. Bhí na saighdiúraí agus na "emergency men" faoi Uilic de Búrca R.M. Bhí muintir na tíre cruinn as gach cearn. Cuireadh síar iad ón teach. Chuaidh na "emergency men" taobh istigh dóibh agus thosuigh
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)