Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

1. Liosanna
    Tá lios shuas ann páirc a bheirtear Míodh na Marach air. Fad ó shoin ba ghnath leis na daoine beaga a bheith ag dul thart fá'n lios. Bhí an lios déanta thart crionn. Níor treabhadh an lios seo ariamh. Nuair a bhéadh sé ag éirigh mall thugfadh na daoine beaga uilig amach. Bhéadh cuid aca ag céol bhéadh cuid eile ag fidealacht agus bfeidir go mbéadh cuid eile aca ag troid. Dá mbéadh duine ar bith ag teacht ó imirt chardaí bfeidir go leanadh na signí é agus go mbaineadh siad dó cibhé a béadh leis acht nuair a déirigheocha an maidín bhéadh na h-éanlaighe ag dul thart fá bhun an dorais. Bhéirfeadh na daoine beaga leobhtha thú go gasta. Bfeidir gur mhaith le cuid de na daoine beaga tú leanaint agus annsin chá léigheadh chuid eile dóbhtha annsin tosaigeocaidh an troid aca. Bhéadh an cuid eile ag éirigh iad a coinamhail arais. Bhéadh ceól agus spoirt go leor ag na daoine beaga. Níl daoine beaga ar bith le mortáil fá'n áit anois. Ba gnathach le cuid mhór signí a beith ann roimhe seo acht
    Sighle Nic Fhionnghaile
    Doire Uí Fhríl, Co. Dhún na nGall