Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. Imeasg shean-iondúirí na h-áite seo chualaidh mé ó fhear amháin gur rugadh agus gur tógadh insan cheanntar file agus sgríbhneóir a rabh clú agus cáil air darbh ainm Riobard Art Mac liam. (Robert Art Wilson)
    Rugadh é ins an teach beag tíre sin, a bhfuil na baltogaí de le feiceál go fóill, taobh thiar de'n sráid-bhaile atá ar thaoibh an bhealaigh mhóir atá ag dul síos go dtí an chéidh i mBaile an Easa. Rugadh é i d-tráthaibh na bliadhna 1820. Art Mac Liam Bhí ar a athair. Bhí sé i n-a bhaetéir ar an cósta seo; tógadh é i n-Domhnach Diaaigh ( Co. an Dúin), agus tháinic a mháthair as áit éighinteacht comharach ag Latharna.
    Nuair a bhí Robaird óg, bhí sé ag cur suime i mbéaloideas na h-áite , agus chuaidh sé fríd na tighthe ag éisteacht leis na scéulta, a bhi le cloisteál gá innse ag na sean-Gaedhilgeóirí san am, nuair a bheadh siad ar chéilidhe. Thrácht siad ar achan rud ó Neamh go h-Araing mar deirfeadh siad. Bhí eolas maith ag an fhear óg ar gaedhilg agus ba mhór an chuiduí sin dó in a chuid sgríbhneóireachta, agus chuir sé blas agus snas na Gaedhilge in a chuid sgéultach agus in a chuid dán. Chuir sé isteach a laethi ar sgoil i g-ceann de na sgoltachaibh Protustúnaighe
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)