Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mná óige. "Bainfheis" a bheirtear ar an fheásta a bhíos aca an oidhche a bhíos an lánamhain pósta. Níor mhair "na buachaillí tuighe" nó aon bhuidhean cosamhail leó ariamh ins an áit seo.
    Oidhche na bainse bíonn an cóisire i d-tigh na brighdeóige. Bheir an fear nuadh-phósta cuireadh do n-a cháirdibh, agus is coír oiread a bheith aige ag an chóisire agus atá ag an mhnaoi óig. Gach duine a gheibh cuireadh don bhainfeis ón mhnaoi óig nó ó n-a muintir is cóir dóibh 'cineál' a bheith leóbhtha. Bíonn le gach cailín nó bean a gheibh cuireadh mar seo, cístí milse, tuirtíní rísíní, nó cuiríni, nó tre, cearcha nó lachain bruighte fá choinne an fhéasta, agus bíonn na fir as na tighthibh céadna gan a dhath leó. Ach ar na bliadhanta deireannacha bíonn uisce-beatha go minic leó.
    Na cáirde a fuair cuireadh ón fhear óg níor ghnáthach dadaidh a bheith leó acht i n-amannaibh bíonn uisce beatha leó fosta.
    Fá éadach na bridhdeoíge is coír cuid de a bheith sean, cuid de a bheith nuadh. Cuid de a fhághail ar iasacht, agus cuid eile de a bheith gorm. Ní ceart ar aon chor, dadaidh dearg a bheith ins an éadach ag an mhnaoi óig.
    Níor ghnáthach le daoine a bheith ag rás ar
      1. filíocht