Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

Ar an leathanach seo

1. Bhí Rí igCúige Uladh fad ó shoin darbh ainm Conchubhar Mac Neasa. Bhí na h-Ultaigh agus na Connachtaigh igcogadh le chéile. Cuireadh piléar igclár éadain ar rí agus dubhairt na laoigheanna go gcaithfheadh sé saoghal suaimhneach a chaitheamh ó rin amach nó dá sgaoilfheadh an pilé ar sin go rabh sé marbh.
    'Na dhiaidh sin thug na h-Ultaigh aire mhaith dó. Nuair a d'imtheóchadh na laochraidhe chun catha d'fanóchadh Conchubhar ra bhaile go h-uaigneach. Chuaidh na bliadhanta thart. Bhí an rí ag eirghe tuirseach lag-brightheach.
    Lá amhaín bhí sé 'na shuidhe leis féin agus ualach trom ar a chroidhe.
    Mhar bhuailfheá do dhá bhois ar a cheile d'éirigh an spéir dubh dorcha. Thoisigh an toirthneach agus an soilseach, agus bhí an domhan uilig ar crith.
    I gcionn tamaill d'éirigh an spéir geal arís. Tháinig an draoi isteach agus chuir Conchubhar ceist air caidé ba chiall leis na h-uathbhais séo nó caidé an choir a rinne an
    Liam Ó Píopalaigh