Scoil: Cnoc an Stolaire (uimhir rolla 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    roimhe chúig bhomaite agus annsin thiocfhad Mícheal isteach agus a choinnín leis. Bhí go maith agus ní rabh go h’olc dimthígh Mícheal amach agus an coinnín leis agus ba ghoirid annsin go d’tainig na fir agus chur siad ceist ca h’áit a rabh Mícheal agus dhinnis sise díobhta. Deirígh siad annsin fa choinne ghabhal a chúartúghadh agus dúbhairt Eibhlin nach buadhrigidh mar g’cloigeann cuirfhídh me fhéin giotta fa na choinne agus leig sí ar shiúbhal an coinnín. Bhí íongantas mor ar na fir nuair a chonnaic siad so “ó maise dúbhairt Eibhlín nach bíodh iongantas ar bíth oraibh no leóga sin an seirbhíseach is feárr a bhí againn aríamh. Théigheann se na bhainnc fa choinne airgid agus achan rud. Chuir na fir ceist an n’díolfhadh siad e agus dúbhairt Eibhlín bráthan sin ar Mhícheal agus le sin thainig an coinnín isteach agus Mícheal na dhiáidh leis an sgeul a mharbhúghadh
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Máire Ní Fhionnghaile