Scoil: Cnoc an Stolaire (uimhir rolla 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    indiaidh t’amalt dúbhairt Mícheal. Bhal ní thiocfhadh liom an h’ata a dhíol nó bhéadh mo bhean ar mire liom ach ó tharla go bhfuil mé go mór sin libhse bhéirfídh mé díobh é ar dhá chéud punta. Fuair Mhícheal an t’airgead agus thug aghaidh ar an bhaile agus caide an lúthghair a bhí ar Eibhlin nuair a tugadh dhá chéad punnta isteach í g’cúl na doirne díthe. Dinnis sé an bob díthe annsin agus bhí fhios aca go maith go d’tiocfhadh na fhir fa choinne e a mharbhúghadh agus seó an cleas a smaoitígh sé a dhéanadh. Dúbhairt sé go bhfúigheadh sé dhá choinnín agus go rachfhadh sé aca leis agus go bhfágfhadh sé an ceann eile ag Eibhlín agus da g’cuirfheadh na fir céist ca h’áit a rabh Mícheal. Déirfheadh sise go rabh se na mílte ar shiúbhal ach go gcuirfheadh sise teachtaire fa na choinne agus ba chuma ca h’áit a rabh se go m’béadh se annseó
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Máire Ní Fhionnghaile