Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bliadain ón am sin. An cead tomhas cé acu an t-athair na a mháthair a bá muainteraighe daobhtha an. An dara tomhas cé acu ins na Rosaibh na annseo a bá choir daobhtha a bheith na gcomnaidhe. Nuair a tainig a n-athair d’innis siad an sgéal.
    Í gcionn bliadna d’iarr an t-athair ortha a dul fad leis an fear a chuir na tomhasna ortha. Nuair a chuaidh f siad fad leis an teach bhí an teach lán daoiní uaisle agus feasta mór acu agus ní rabh cad ag duine as áit ar bith a dul ag an fheasta acht as Rosaibh. Cuaidh siad isteach ‘un an toighe. Ní rabh siad í bfad istoigh na cuir fear an toighe ceist cé a bá fhearr a bhí abalta caorach a mharbuigh, dubhairt an fear a bá shinne acu seo go rabh sisean maith ag marbhuigead caoraig. D’iarr fear an toighe air í a marbhuigheadh.
    Tugadh sgin do agus nuair a cuirfeadh sé an sgin ar croichean na caorac thógfadh sé go gasta arais í. Cuir fear an toighe
    Bríghid Nic Fionngaile
    An Ghlaisigh, Co. Dhún na nGall