Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus triúr mac agam agus tá an duine is óige anois ar an aois a fhóirfeas de'n leanbh seo theacht ina dhiaidh. Ní bhéidh fhios ag aon dhuine acht muid fhéin agus mo bhean-sa caidé mar bhéidheas an sgéal."
    Bhí go maith agus ní rabh go h-olc, d'fhás na páistí suas i gCaislean Uí Dhomhnaill agus shíl siad gur aon teaghlach amháin, acht aon dhuine comh maith leis an duine eile. Oidhche amháin nuair a bhí an fóghmhar bainte agus na páistí ag deánamh folachain na gcruach 'san ghárradh, luigh siad siar ar an chlaidhe a' dheánamh a scríste. Bhí oidhche áluinn réaltógach ann agus arsa an mac a ba sine, "mo thruagh gan capall agus searrach agam ós cóinne gach reult 'san spéir." Arsa an dara fear, "mo thruagh gan bó is gamhain agam os coinne 'acha'n reult 'san spéir." "Maise, arsa an treas fear, "dá mbeadh caora agus uan agam-sa ós coinne 'acha'n reult 'san spéir. Ach níor bhog béal an cheathramhadh fear agus fá dheireadh dubhairt duine aca leis, "Caidé a deirfeá thusa dá mbeadh caint agat." "Ó", arsa'n fear óg, "nuair a éireochas mise mór, caithfidh mé mo chuid a shaothrughadh, ní thabharfaidh aon dhuine a dhath domh agus caidé an mhaith a bhéadh agam ag iarraidh athchuinge nach bhfágham." Nuair a chuaigh siad 'un toighe