Scoil: Dún Lúithche (uimhir rolla 16423)

Dún Lúiche, Co. Dhún na nGall
Séamas Mac Giollabhrighde

1. (gan teideal)

Bhí seanbhean agus seandhuine na gcomhnuidhe leo i fein i dteach beag agus bhí siad iongantach bocht. Bhí sean bhapall bán, éan seabhac agus cú acu.

Bhí seanbhean agus seandhuine na gcomhnuidhe leo i féin i dteach beag agus bhí siad iongantach bocht. Bhí sean chapall bán, éan seabhaic agus cú acu. Dubhairt an seanduine lá amháin go rachadh siad a chruinneadh a gcodach agus sul ar imthigh siad chuir siad an capall ar téad sa gharadh an t-éan seabhaic san árraidh agus an cú faoi an leabaidh agus annsin dimthig siad. Chuaidh duine acu achan bhealach agus nuair a bhí siad ag imtheacht o na chéile dubhairt an seanduine go mbeadh siad aráist bliadhain on lá sin agus cé bith an cead duine thiocfadh caithfeadh sé a ghabhail na phortaigh fáchoinne cliabh mónadh.
    Bhí siad ar siubhal ar feadh bliadhna agus sé an seanduine an cead duine a shroich an baile agus nuair a bhí sé ag tarraingt ar an teach bhí sé ag amharc go bhfeicfeadh sé an rabh an capall marbh agus nuair a tháinig sé fhad leis an gharadh a rabh an capall ann chonnaic sé í agus tá searrach óga aicí. Chuaid sé isteach annsin
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Micheal Mac Cumhaill