Scoil: Dún Lúithche (uimhir rolla 16423)

Dún Lúiche, Co. Dhún na nGall
Séamas Mac Giollabhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an fear a bóige leis rith an lae no go dtí go rabh an oidhche ann. Chonnaic sé solas a bhfad ar siubhail agus tarraing sé air. Bhuail sé ar an doras agus leigeadh isteach é. Dírr sé loistín agus dubhairt an tséanbhean a bhí ins an teach “ go bfuigeadh agus fáilte” agus d’fhan sé go maidin. Nuair a bhí sé ag imtheacht ar maidin dírr siad ar fanacht a choidhche achu agus dfán. Gréasaidhe a bhí a bfhear a tighe agus thoisigh an fear óg a fhoghlaim gréasaidheachta.
    Bhí sé ag fogluim leis agus lá amháin dubhairt sé leis an t-seandhuine “ an rabh dóigh ar bith eile le níos mo airgid a dhéannadh” Dubhairt an seanduine na rabh ach go rabh banc ag an Ríg thuas annsin ach nach rabh maith ar bith annsin daobhtha san. Cupla lá indiaid sín dubhairt an fear óg - Séan a bhí mur ainm air- dubhairt sé “go racadh sé go dtí an banc ins an oidhche’ é
    AT0950: Rhampsinitus
    Micheal Ó Cumhaill