Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus ar mó chuid dearbhráthara ag tarraingt an mhaide briste fríd an tuirtín go dtí gur chuir sé an tuirtín uilig fríd an luaith. Chuaidh sé isteach i luighe annsin. D’iarr an seanduine uirrthí annsin a ghabhal amach agus braon bainne a bhlighe. Chuaidh sí amach agus bhligh sí an bainne. D’éirigh an bacach fosta agus amach leis agus cheangal sé gamhain óg a bhí thíos i gcionn an toighe ins an t-sreadóig agus chur an t-éadach suas air. Nuair a chualaidh sé an seanduine ag éirighe d’imthigh sé leis ag tarraingt ar an bhaile. Nuair a d’éirigh an seanduine bheir sé greim ar an túirnín agus tharraing cupla buille ar an rud a bhí i na luighe ins an t-sradóig agus mharbh sé
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Máire Bean Uí Ghrianna