Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé a bhualadh le na chionn uirrthí comh tuigh agus thiocfadh leis. Ins an deireadh d'imthigh sí ina giotaí beaga agus ó'n lá sin go dtí an lá indiu Cloch an Tuill atá ar an áit sin.
  2. Bhí ina chomhnuidhe ins na Rosaibh i bhfad ó shoin darbh ainm Eóin Ó Baoighill agus ba ghnáthach leis a bheith ag díol poitín. Lá amháin d'imthigh sé le lód poitín. Nuair a bhí sé ag teacht arais bhí an oidhche fliuch stoireamhail agus é ag cur go trom. Sa deireadh chonnaic sé solas beag istoigh i gcoillidh agus tharraing sé air. Nuair a chuaidh sé isteach bhí
    Máire Bean Uí Ghrianna
    Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall