Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    coimirce na Maighdine Muire agus ‘na dhiaidh sin táim mar a dubhairt an Tighearna Abb gruamdha, brónach mio-shásta. Ó! Caidé a deánfas mé”? Agus ag smaoituí go tobann ar an mhála ghlas; ar na liathróidibh chopair agus ar na sgianaibh dubhairt sé ós árd - “Tá fhios agam”. “Tá fhios agam”. Tá fhios agam anois caidé a dheánfas mé. Dheánfaid mé cleasuidheacht in onóir na Maighdine Muire. Chá dtig liom níos mó a dheánamh, sin mo dhícheall agus dár ndóigh béidh sí sásta le sin.”
    Leis an déag rún seo a coimhlíonadh choiméad sé go maith go bhfuair sé na braithre uilig i gcionn oibre.
    Chóirigh sé é fhéin san chulaith ghlas thóg leis an mála agus suid síos é go teach an phobail. Dhruid sé an doras go faithcilleach agus os coinne altora na Maighdine Muire, chuaidh fhríd a chuid cleasuidheachta mar ba ghnáthach leis sul a dtáinig sé chun na mainnistreach. Thóg seo cian trom d’a chroidhe. On lá sin chuaidh Diarmud
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)