Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    caidé tá tú ag rádh”. “Bíodh fhios agat nach bhfuil slíghe beatha ar bith níos feárr nó níos aoibhne nó beatha mánaigh. Oidhche agus lá atá muid ag mobadh dé, ag tabhairt onora do’n Mhaighdin Mhuire agus do na Naomhaibh. Go dearbhtha is siór chéol molta dé beatha an Manach”.
    “Gabh mo leith-sgéal arsa Diarmúd, a [dhiniughun]? gur bhreág aoibhinn do bheatha, gur dheas do shaoghail - chomhair a bheith comh deas le mo shaoghal fhéin. Tá aibid donn ort-sa, ceann glas orm-sa, agus mála ar iomhcur linn araon. Deir tusa do phortus gach lá. Abrain-se mo phortus beag fhéin gach lá in onóir na Maighdine Muire. Faoi na coimirce agus faoi na brat suibhlaim na bailte móra ó Dhún na nGall go Corcaigh agus is maith an aithne atá in gach baile ar Diarmud cleasaidhe bocht na Mhaigdine Muíre. Acht amháin mó chéard fhéin is í do chéard-sa a b’fearr liom”
    D’éist an bráthair go tostach,
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh