Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhuail an bata buille ar tharbh a bhí ceangailte i gcionn i tighe. Thug an tarbh iarraidh imtheacht agus thug Mághnus iarraidh ar an tarbh. Ghreamuigh a lámha dó’n tarbh. D’éirigh a bhean a chuidiú le Mághnus, agus ghreamuigh sise dó-san. “A bhata bhuidhe”, “déan do chomhairle fhéin” arsa Bhillí, an dara h-uair. Buail an bata buille ar an tarbh, buille ar Mhághnus agus buille ar bhean Mhághnuis. Bhí tailluír istigh sa teach rith sé amach agus ghreamuigh a lámha do’n mhnaoi.
    Bhí fear ag glanadh na sráide agus ghreamuigh a lámha dó’n t-sluasaid, agus an sluasad dó’n tailuír agus d’imthigh an t-iomlán dearg aca, na rith thart fá’n teach. Stad ná stapadh ní thiocfadh leo a dhéanamh. Sa deireadh sgairt an bhean, ó, arsa sise. “stap an Pléidhseám seo agus ní thabharfaidh mé lá trioblóide duit a choidhche arís”,
    AT0571: “All Stick Together”
    Maighréad Bean Mhic Amhlaoidh