Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    máthair bás agus cuireadh í. Bhí an mac leis fhéin annsin. Uair amháin chuaidh sé ar bórd luinge agus tháinig an long i n-éadan carraige agus báthadh deireadh a rabh inntí acht an fear seo. Shabhail na trí Abhé Mairia é. An oidhche sin tháinig teachtaire chuig an t-sagart ag iarraidh air a dhul siar go rabh fear ag fághail bháis. D'iarr an sagart ar an bhuachaill an ugham a chur ar an chapall. Ghréas siad agus d'imthigh siad ag tarrainbt ar an teach. Nuair a bhí siad thart fá spleinc mhothaigh siad an éagnach. D'iarr an sagart ar an bhuachaill an capall a chongbhailt go dtiocfadh sé aníos. Chuaidh an sagart síos agus chonnaic sé an fear ina luighe. Chuir sé an ola air. Dubhairt sé go rabh beilt thart air agus go dtabhairfeadh sé dó é agus
    Máire Bean Mhic Giolla Sheanaigh
    Doire na Coradh, Co. Dhún na nGall