Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

isteach i mála agus d'imthigh ag tarraingt ar Bhaile Átha Cliath.
    Nuair a bhí sé fá giota do Bhaile Átha Cliath an oidhche lá ar na bhárach ann. Rinne sé amach go bhfuireochadh sí san teach a ba cpomhgaraidh dó. Ní rabh a nduine san teach acht fear agus bean nó bhí an chuid eile de'n teaghlach ar shiubhal ag áirnéal. Nuair a tháinig an mac a ba shine isteach chonnaic sé an mála caithte i gcionn an toighe. D'amharc sé air agus d'aithin gur ceann Eóin Ó Baoighill a bhí ann. Chuaidh sé amach 'boithigh agus bhain an ceann de ghamhain. THug sé leis mála eile. Bhain sé ceann Eóin amach as mála Choinn agus chur ceann an ghamhain isteach. Chur sé ceann Eóin isteach i mála dó fhéin agus d'imthigh go Baile Átha Cliath. Bhí sé annsin nuair a bhí an oifig ag fosgladh. Chuaidh sé isteach agus d'fhiafruigh fear na h-oifige dó goidé a hí leis. Ceann Eóin Ó Baoghill
    Máire Bean Uí Ghrianna
    Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall