Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Bhí na tigearna talman iongantach cruaidh do na daoine fada o soin.
    Muna ndíolfaid na daoine an cíos cuirfid siad amac iad.
    Bí clann ins an bhaile seo tá fhice bliadain o shoin agus ní díolfaid siad an cíos. Thainig fice nó triochadh saighúirí agus mórán gunaí agus capaill leo.
    Bí mórán duine annsin as an baile seo agus o'n áiteacha eile fosta. Cuir siad amac mórán daoine eile as an conndao Dún na nGall an la sin fosta. Bé Gorad barrda an t-ainm a bí ar na daoine a cuir siad amach ar an bhaile seo.
    Duine ar bith a mbeadh maith do na tighearna talman beirfidh siad talman maith, agus portach maith, agus toighte maithe daobhta fosta. Agus na daoine na mbeadh maith daobhta cuirfid siad ar siubhal iad gan fáth ar bith. Tiochad siad gan fios do na daoine sin agus bhíodh sgaifte mór saighiuir leo agus na racaidh siad amach marbhuigh said iad agus ní biodh teach ar bith acu
    Brighidh Ní Ghallacobhair
    Néil Ó Gallacobhair