Scoil: Mín an Bhealaigh (uimhir rolla 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

Ar an leathanach seo

1. Tráth mháir bhí Colm Cille i bparáisde na ngCeall agus chaith sé oidhche amháin i dteach cómhgarach do'n áit a bhfuil an baile mór anois.
    Go díreach nuair a bhí sé ag tuitim 'na chodldh thosuigh an coileach ag sgartaigh. Do lean sé mar sin i rith na h-oidhche, agus ní thiocfadh leis aon neal codlata a dhéanamh. Tháinig an fhearg air agus chuir sé a mhallacht ar an choileac. Ó'n lá sin amach go dtín lá indiu níor sgairt coileach fan bhaile ceadna.
        1. naoimh
    Énri Ua Conan
    67
    Gairm bheatha
    Saor adhmaid (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Ard an Rátha, Co. Dhún na nGall