Scoil: Mín an Bhealaigh (uimhir rolla 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt sí nach mbeadh sí gan im no airgead lá ar bith ón lá sin amach. B'fhíor di. D'éirigh Searlas agus a bhean saidhbhir. Ní raibh ganntanas airgid orra ariamh ina dhiaidh sin, no ganntanas ime ach oiread.
    Fuaras Ó Éamonn Ua Ghallchobhair
    Mín na Bhealaigh (10-5-38)
  2. Anns an am araibh na dlighthe peannaideach ar bun san tír seo. Ba ghnáthach le na siaghduiri dearga a bheith ag dul thart, le creach agus ar a dheanamh ar na Caitliocoigh.
    Bhí daoine na gcomnuidhe i gcaiseal san am agus fuair siad eolar go mbeádh na saighdiúirí amuigh an oidhche sin. D’fag siad uilig na tighthe idir óg agus aosta, agus cruinnigh siad uilig le chéile i lig ar thaoibh an chnuic. Bhí an oidhche an doineannta ag cur fearthanna agus ag seideidh gaoithe moiré. Bhí beagan fargaidh aca faoí aill a bhí ar thaoibh an luig. Fa thuairim an mheadhan oidhche thoisigh cuid de na páisdibh óga ag caoineadh:
    Caidé tharluigh ach go raibh dream de na saighdiúirí ag dul thart san am.
      1. filíocht