Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mé in 'ochar mhóir gá íoc indiú. Nuair a theígheann ar Aifreann Dia Dómhnaigh ní trócaire a n-íarrfhainn ar m'anam ach sgeig agus ag magadh faoi gach óig - fhear agus Corp Ár Dtíghearna as choinne. Nuair a thiginn abhaile arís ba mhíle mheasa liom an maoin breágh mór a bhí liom in mo dhiaidh, marcuigheacht ag óig - each, ag léimneach, fleídh agus féasta as mo choinne. Níor cuir mé suim ar bith ach sa méid sin, ná go bhfaca mé gaisge an bhais ag cruinniú - í dtaobh ó thuaidh ag teacht in-a bóithribh dubha teineadh, an taobh ó dheas muinntir Críost ag cruinniú agus cómhartha Críost imeasg na n-aingeal agus an Mhaidgean Glórmhar ghá stiúiriú. Annsoin a labhair an sean
    Máire Nic Oireachtaigh
    An Chrois (Wallace) Thiar, Co. Mhaigh Eo