Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí na tighte ag tuiteann ar ná fir agus ná fir suas ar mhullach na dtuigthe ag iarraidh na dtuighte a coinneál. Ná cruacha a bhí san ngarraí. Bhí siad af imtheacht agus ag imtheacht leis an ngaoth. Bhí siad ag troid lár ná mhárach faoin gcoirce mar bhí sé tre na céile. Bhí siadh ag caitheamh cloch ar na tighthe ag iarraidh iad a chomgbheáil le chéile. Ná séan mná ag dul siar faoin la leaptha le faitchíos go tuitidh an teach ortha. Bhí an ghaoth mhor ann timceall 1839 agus bhí faitchíos mhór ar na daoine inadhaidh sin faoin stoirm.
    1. próisis agus feiniméin
    Micéal Ó Cinneide