Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

1. Béaloideas
    Na Sean Sgoileanna
    Bhí sgoil ag Tadg Ó Cathain san nDruim agus bhí ceann eile san nDruim freisin agus sé an t-ainm a bhí ar an muinteóir sin ná Máire Níc Oireacaigh. Bhí ceann eile san lorgaclaidhe agus sé an t-ainm a bhí ar an muinteóir ná Antaoine Mac Tadhg.
    Bhí cnoc an Aifrinn ar an nDruim agus bhíodh an sagart ag léighann an aifrinn ann cuile Domhnach agus bhíodh na daoine cruinnighthe ach Domhnach ann ag éisteacht leis an Aifrinn tighthe cinn tuige agus istigh ionnta a bhíodh siad an munadh na sgoláirí agus sgoileanna clúduighthe a bhí ann an tam sin.
    Éamonn Ó Naillín
        1. foirgnimh