Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ataimse díolta ar shaidhbreas saoghalta ag mo athair agus mo mathair. Taim daontha chun a croice an neamh-chuis, agus is amlaidh atá súil le sláinte ag an Rí ó mo chrocadh san eagóir. Do bhrigh sin ní maith liom éinne ach Dia in airde. Cé leis go ngearánfad mo chás. Cé uaidh go bhfaigheadh sasamh. Ní tabharfairse ceart na cóir na comthom dom" Do bhog cainnt an ghasúir croidhe an Ríogh agus thainic na deora ina súilibh agus dubhairt sé "Is fearr liom mo bhás féin aníos ná bás an ghasúir grathsmhail". Leis sin do phóg sé do dluth an gasúir agus thug sé saidhbhreas saoghalta agus cead a chos arais dó. Agus deirtear gur casadh a slainte ar an Righ sa trathnona.