Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Lá in a dhiaidh sin dubhairt an fathach leis an stabla a ghlanadh agus go raibh beithidhigh ann agus nár glanadh le seacht mbliadhna é. Chuaidh sé amach agus nuair a chuir sé lán sluasaidh amach tagadh dhá cheann isteach air. Annsin thainig an bhean glas amach agus dubhairt sí leis gan caoineadh a dhéanamh go gcuirfeadh sí amach dhó é.
    Chaith sí slat beag isteach agus tháinig sé uilig amach. Nuair a tháinig an fathach abhaile nior dubhairt sé tada acht bhí iongnadh air.
    Dubhairt sé leis an gasúir lá in a dhiaidh sin go gcaithfeadh sé a chroidhe a fhághail nac raibh sé in a chorp. Ní raibh an buachaill indon é a fhághail. Tháinig an bhean glas amach agus dubhairt sí go raibh lach istigh sa loch agus go raibh a chroidhe istig innti. Ceap sé an lac agus mharbhuigh sé í. Dfaisg sé an chroidhe agus marbhuigheadh an fathach nuair a bhris sé an chroide. Pos sé an bhean glas agus bhí sé in a rig in dhiaidh a athair
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    Seán Ó Maoildeirg