Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. Galar Croidhe:-
    Lionntar míos le min-coirce agus cuirtear eadac glan thart air. Deirtear paidir ar son an duine tinn os cionn an míos agus nuair a tógtar an téadac bíonn giota imtighthe as an min coirce. Deireann na daoine go dtagann an péist atá ag croide an duine tinn go dti an min coirce agus itheann sé an méid a bhionns imtighthe. Marbuigtear an péist agus tagann biseac ar an duine tinn ó'n lá sin amach.
    Bun mhullaigh:-
    Nuair a léimeann duine ar cloc agus é cosnoctuighthe atuigheann an chos agus bionn bun-mhullaigh ann, agus bíonn sé go han tinn. Teanga an t-sionnaigh a gheibhtear agus cuirtear thart ar bun
      1. cleachtas an leighis
    Seán Ó Maoildeirig