Scoil: An Pháirc (uimhir rolla 13115)

An Pháirc, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Cathmhaoil

1. Scéal

Lá amháin bhí sgáta gasúr ag snamh i loch Fada, loch taobh thíar dé Garbhchoill.

Lá amháin bhí sgáta gasúr ag snamh i loch Fáda, loch taobh thíar dé Garbhchoill. Chuaidh duine acha níos fuide amach sa loch na an cuid éile. Do glaoidh síad air teacht thar n-ais, ach níor d'fgéagair sé iad. D'fhan síad annsin ar feadh na h-oidhche go léir agus an céad lá eile, acht níor thainig sé isteach. An dára oidhche chuaidh síad abhaile mar cheap síad go raibh sé baidhthe. An ceathramhadh lá in a dhiaidh sin tháinig sé abhaile agus bhí iongnamh mór ar na daoine mar ceap síad go raibh se baidhthe Dubhairt se le na comgádaí go n-deachadh sé síos similéar agus go raibh beirt cailín gh'á ngléas a chuid grúaige agus dubhairt síad leis go raibh fear a tíghe amuigh agus már [?] connaich sé é, go mharbhóchadh sé é
    Mairéad Nich hÉil
    Sonnach, Co. Mhaigh Eo