Scoil: An Pháirc (uimhir rolla 13115)

An Pháirc, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Cathmhaoil

Ar an leathanach seo

1. Ba iadh na Gearaltaig, Lord Lucan agus Lord Norbury na tighearna talmhan ba cluthamhail sa n-g-ceanntar seo. Tháinig na Gearaltaigh go dtí an áit seo as Porlairge. Bhí siad i g-Caithilicigh i d-tosach acht i réim na bpéin-dlighthe threigh siad an creidimh Caitiliceach mar bhí eagla ortha go mbainnfidh(?) a g-cuid talmhan uatha.
    I lár an t-octhmhadh aois déag do bhí Seóirse Mach Géarailt an tigheana talmhan an t-amh sin. Duine droch bhéasach a bhí ann agus ní raibh mhéas ag aon duine air. Phós sé ingean Iarlá Bristol. Bhí bheirt mach aige leis Seoirse Riobard agus Cathal. Baisteach an duine Séoirse Riobard
    Proinsias Ó Céirín
    An Leac Thiar, Co. Mhaigh Eo