Scoil: Doire

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó, agus an t-ainmh a bhí air Diarmuidh Súgach Otuathail. Bhíodh sé chuile oidhche Samhna. Aon oidhche amáin bhí sé ag teacht abhaile, agus casadh fir agus comhra dhó. Bhail ó Dhia orraibh. Nuair a labhair sé chaith na fir uatha an comhra agus rith siadh. D'osgail Diarmuidh an comartha. nuair a d'osgail sé an chomhartha chonnaich bean óg isthigh ann, agus ní raibh aon cainnt aici. Annsin thóigh sé amach as an gcomhra í agus chuir sé ar a ghualainn í agus thugh sé abhaile leis í, agus ní raibh sí anann cainnt leis. Blian ó an oidhche bhí sé amuigh aríst agus chuala sé na fir ag rádh bliadhain sanoidhche anocht a
    Bríghid Seoighe
    Mám Trasna, Co. Mhaigh Eo