Scoil: Eaglais

Boirinn, Co. Mhaigh Eo
Seosamh Ó Mongaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt an Gobán nach raibh mar bhí ball uirlise amháin ag teastáil uaidh agus bhí sé sa mbaile agus go gcaithfiadh sé an mac a chur in a choinne. Dubhairt an duine uasal go gcuirfiadh a mhac fún in a choinne acht go gcaithfiadh an Gobán ainm na h-uirlise a thabhairt dó. Lá ar na Mháireach tháinic mac an duine uasail go dtí an Gobán agus d' fhiafruigh sé dhe cé' n t-ainm a bhí ar an mball uirlise. "Is é an t-ainm atá air cor in agaidh an'choir agus cam in agaidh an chaim' agus an bhean a bhéas romhat sa teacht tabharfaidh sí dhuit é". Chuaidh mac an duine uasail go dtí teach an Gobáin agus bhí an bhean roimhe. D' fhiafruigh sí dhe céard a bhí uaidh. D' innis an gasúr a scéal di agus nuair a chuala sé ainm na h-uirlise bhí fhios aici ar an bpoinnte cé mar bhí an scéal ag an nGobán. "An rud atá tú ag iarradh tá sé i dtóin an chófra mhóir sin acht caithfidh tú féin é a fhagháil" ar sise. Chrom an buachaill síos agus thosuigh sé ag cuartú i dtóin an chófra. Rug an bhean ar a dhá chois agus chaith sí isteach sa gcófra é
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Ail Ní Mhonghaigh