Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_056

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_056

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní thugtar airgead ró mhinic do na daoine a phósann san áit seo mar ní bhíonn se ag a muinntir. Bíonn na hataí anuas ar a n-eadan sa caoi na bfeicfidh na daoine a n-eadan. Bíodh hataí déanta de cochan ag na buachaillí san sean aimsear agus chuirfidh síad na hataí ortha nuair a thiochfadh síad isteach go dtí an teach agus bíodh síád ag damhsa agus ag déanamh ceol annsin geobhadh síad cuid de'n leann. Níonn failte mhór roimhpa. Níonn eadaigh geala ar buacaillí an tuighe. Dubhairt sean-duine liom gur phós fear agus bean ar Dia Satarn agus cailleadh an fear seachtmai [?] in dhiaidh é pósadh agus cailleadh a bhean dha mhí in a dhiaidh sin.
      1. poetry
    Cáitlín Ní Sheoighe