Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Tháinig na namhaid go léir isteach.
    Do bhí mílte aca ann ar fad. Do thánadar isteach. Do thóg Seán amach a chlaidheamh agus ar leagadh na súl do bhí an míle duine aca marbh agus an fathach féin chómh maith leó.
    Nuair a chonnaic an cailín an fathach marbh do bhí áthas an domhain uirthi.
    D'fhiafhruig Seán de'n cailín ar mhaith léi dul abhaile leis féin go dtí a h-athair agus dubhairt sí gan amhras gur mhaith léi.
    Dubhairt Seán léi ansan gurb'é sin an rud a thug ansan é.
    D'fhiafhruig sí de conus abhí a fhios aige go raibh sí ansan in-aon-chor agus d'innis sé do go raibh sé ag siubhal le na h-athair lá amháin agus gur iarr sé air ar raibh aon muirghean eile aige agus gur innis sé dho mar gheall uirthi agus go ndubhairt sé féin go ndéanfadh sé a dhícheall ar é sin a fhághail amach do.
    Conus mar abhí bád ionghantach aige a raghadh in aon áit in-aon-chor a déarfadh sé leis dul agus gur shuidh sé isteach innti agus gur orduig sé dho chomáint
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork