Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí Rígh ann uair agus do bhí sé pósta agus do bhí aon mhac amháin aige. Do thárla gur buaileadh breóidhte an Rígh agus tar-éis cúpla lá do chailleadh é. Nuair abhí sé ar leabaidh a bháis do ghlaoidh sé ar seirbhíseach abhí aige.
    Seán ab'ainm de'n seirbhíseach agus do bhí sé ag obair ag an Rígh ar feadh alán bliadhanta, agus do bhí sé ana dhílis de'n Rígh. Dubhairt sé le Seán nuair a bheadh an mach ocht mbliadhna déag d'aois é a thógaint timcheall an Rígh-Theaghlaigh do léir istig is amuich agus gach cúinne a taisbeáint do ach amháin aon seomra amháin 'na raibh pictiúr cailín áluinn istig ann.
    Pictiúr Rígh-bhean aluinn ab'eadh é agus do bhí sí i dtír éigin iasachta agus dá bhfeicfeadh an buachaill é ná déanfadh sé aon tairbhe dho. Do gheall
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí