School: Cill Chláráin, An Fhiacail

Kilclaran, Co. Clare
Ss. Ó Muineóg

Galair Leighseanna.
    Dealg in Láimh :- Cuirtí teanga an tSionnaigh don Deilg agus ceangailtí píosa éadaigh mór thimcheall na láimhe.
    Faithní:- Dá ghfuigeadh duine uiscean earraigh gan bheith á chuardach ,deirtear go gcuirfeadh leigheas ae faithíní.
    Tinneas súil:-Da dtéigeadh duine go dtí an tobar Bheannaithe i mbhaile Crainnroimh éirghena geéine chun leigheas d'fhágháil ar tinneas súil agus an t-uisge a cimilt dhá suilibh .Chuirfeadh sé leigheas ortha.
    Truich:-Ins an ám fadó dá mbeadh truich ar pháiste da bhfeicfeadh an t-atairnó an máthair aon fhear a bheadh ar chapall bhán d'iarrfaidh air leigheas a thabhairt dóibh ar an galar agus dhá mbhéadh sé ábalta leigheas a thabhairt dóibh bheadh an páiste maith arís.
    Tinneas Fiachail:-cuirtí fróg isteach in a mbéalagus cimiltí e ar an bhfiacail in a bheadh an phian air agus beidís slán.
    Bruithineach :-Beirtí bainne an ghabhair agus nuair a bheadh sé géar oltaoí é .Sin leigheas ar an mbriuitíneach san ám fadó.
    Mairghreadh Ní Chatháin