School: Dún Beag (C.)

Doonbeg, Co. Clare
Teachers:
Eibhlín Ní Shúilleabháin Bean an Ághasaigh

na gConnacht agus tugadar cath fíocmhar da chéile.
    Bhí an buadh a fhághail ag na Connachtaigh agus an lá ag dul ar na Cláirinigh. Bhí brón agus buadhairt ar mhuinntir na h-áite. Bhí aon-bhean amháin ag béil a dhoiris féin agus lán a croidhe d'imní uirthi.
    Do ghlaodh sise amach de ghuth árd agus de ghlór ghairmeach ar Donn na Daibche teacht ag foirithint ar a mhuinntir. Ba ghearr go bfheachadar cúcha a leith thar inghear an gruagach beag feasógach giobalach agus claideamh fada meirgeach a tharrach in a dhiaidh aige. Bhíodar go leir ag gairridhe nuair a chonnacadar ag teacht é ach ba ghearr gur ag gol abhí cuid aca mar a leitheid de dhísge agus chug sé do na Chonnachtaigh ní fheaca aoinne riamh. Theitheadar an méid nár marbhuigheadh díobh agus annsan theangmhuigh Donn agus an Connachtach le chéile ba gearr go raibh sé ar an dtalamh ag Donn na Daibhche. Níor mhairbh Donn é mar sin féin.