School: Scoil na mBráthar

Tipperary, Co. Tipperary
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Tá an tobar so suidhte ar taobh bóthar Roseborough timcheall míle amach ó Thiobraid Árann ar an mbóthar go h-Imleach. Páirc a' Tobair an ainm atá ag na daoine ar an bpáirc 'na bhfuil sé suidhte. Tá an pháirc féin 'na bogach ach tá casán beag ó'n mbóthar síos go dtí an Tobair, mar a bhfuil sálaí mór-thimcheall air agus geata beag ann. Dó bhárr san tá slacht is maise ag baint leis, ach mar sin féin ní Tobar Beannuighthe Iomráidhteacha é.
    Tugann daoine cuaird air gach Domhnach dhá dtoil féin. Ní bhíonn mór-shiubhal, ná paidreacha fé leith le rádh. Deirtear gur leighiseadh fear a bhí i riocht bháis tréis an t-uisce d'ól dhó.
    Pádraig Ó Conbhaighe
    Seán Ó Duibhir