School: Scoil na mBráthar

Tipperary, Co. Tipperary
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. (continued from previous page)
    * (Maidir leis na Ceisteanna - deirtear go raibh Naomh ann a bhí cómh beo bocht san gur beag éadach do bhíodh ríamh air. Sul 'na fuair sé bás d'iarr sé ar na daoine píosa ceirte d'fhágaint ar an dtor ós cionn an tobar; nós mair (?) riamh ó shoin
    ó Bhrian Ó Conchubhair, Bóthar Uí Conaill)

le ceó an bhóthair. Isteach leis go dtí an tobar agus do shuidh sé síos. Do cheap sé gur breágh fionnfhuar an rud dhó é dá níghfeadh sé a chosa san usice glé-ghlan. Cómh-mhaith do dhein. Maidin lá ar na márach agus Mac Uí Chárrthaigh ag dul go dtí an tobar ní raibh a thásc ná a thuairisc le fáil i bpáirc Sheámuis Ui h-Aodha. Ag filleadh abhaile dhó cad do chífeadh sé i-n a pháirc féin ach an Tobar.

Tobar Brighdhe
    (Níor óladh braon as ó shoin i leithe)
    Peadar Ó Cuinneagáin do bhailigh ó Pádraig Ó Cuinneagáin, 2 Bothar Dhúin Eochaill, Tiobraid Árann

Luaidhtear le Naomh Brighidh é, mar deirthí go raibh Cill bheag aice ann. Ní bhíonn aon mór-shiubhal ann, ach is amhlaidh a théigheann na daoine isteach uatha féin, agus fágaid gach saghas ceirte 'na ndiaidh. Níl aon leigheas curtha i leith an tobair.
    Peadar Ó Cuinneagáin
    Pádraig Ó Cuinneagáin