School: Bansha (B.) (roll number 11964)

Bansha, Co. Tipperary
Peter Horgan

Bhí saighdiúir in arm Shasana i Luimneach.

Bhí saighdiúir in arm Shasana i Luimneach. Nuair a fuair sé deis, ghoid sé airgead agus theith sé i dreo Tiobraid Arann. Lean na saighdiúirí eile é agus ó bharr cnuic chonaic sé fad ar a thóir. Bhain sé a bhróga mhóra leathair de agus líon sé ceann aca leis a t-airgead, agus ansan chuir sé i bhfholac í i gCarraig a Taraibh atá i mbaile glas taobh deas theas de Thiobraid Árann. Tá an airgead ann fós. Ag bunú na nGailtí, bhí bean bhocht agus aon mhach amháin aici. Thug sí ré noesna go raibh rud éigin ag imirt air, agus go raibh sé oúr ousire i gcómhnuidhe. Tháinig bean a o' iarr déirce isteach go dtí an tig trách agus o innis an bhean bhocht dí, an trioblóid mhór a bhí uirti. Fuair sí plaosc uibhe agus líon sí le h-uisge é. Chuir sí é sin ar an dtréine agus nuair do thosnuig an sé ag beirbhiú, as thosnuig an bhuachaill ag gaire. San am céadhna airig gaoth ag dul timpeall an aighe. Sídhe gaoithe a bhí ann. "Tá do leanbh go maith airís agat" arsa an bhean bhocht "agus tabhair aire dó
    Thomas Fuller
    William Lukeman