School: Árd na Giuíse (Firmount), Donaghmore (roll number 1692)

Firmount, Co. Cork
Seán Ó Heádhra

1. (continued from previous page)
    Adúbhradar le n-a chéile go ndéanfaidís Conndae Chorcaigh ar faid do roinnt eatartha feín. Dheineadar socrú ar lá chun e do roinnt. Nuair tháinig an lá bhí duine acu thoir 'n Domhnach Mór, agus an fear eile bhí se thoir in Achadh Bolg. Bhí cearptha aca ar an am go ntosnóchaiís ar siubhal ar maidin agus do chinneadar pé áit n-a mbuailfidís ar a céile ar an áit san do bheith mar teórainn idir críochaibh Ólainn agus críochaibh Lochtain.
    Nuair do gheal an mhaidin d'éirigh Ólainn agus do chuaidh sé ar aghaidh leis féín cúpla uair roimh an am ceart. Do ghluais Lachtain ar an am ceart agus do bhíodar ag siubhal mar sin i gcoinnibh a chéile. Do bhualeadar um a chéíle sa deireadh in áit go dtugann siad Cill Chuilinn mar ainm air, agus bhíodar ag troid ag ag aighneas le n-a chéíle ar fheadh tamaill. Do bhuail rabharta feirge Lachtain nuair do thuig sé gur ghluais Ólainn ag siubhal ró mhoch ar maidin.
    "Bhell" ars Ólainn, sa deireadh "aghaidh gach uilc ar Dhomhnach Mór. Annsan do thug Laicthín a mhallacht ar Achadh Bolg agus dubhairt "Ní raibh Achadh Bolg coidhchew gan leabaidh bitheamh naigh am (?)
    Agus an áit sin Cill Cuilinn
    Tadhg Ó Murchadh