School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    sheómra thuas ná fé mo leapach". "Ní raghad ann in aonchor" ar sise. Le línn na cainnte so chuir an t-sean-duine an dorus amach de agus b'é b'fhada leis an gcailín go raibh sé as a radharc. Chonnaic sí na rudaí ceudhna is a chonnaic a dheirbhsiúr ins na seómraíbh is nuair bhí sí ag ghabháil amach doruis an t-sheómra deirneach thuit an braon folla ar a cois. D'imtigh sí síos chun na teine agus sholátharuig sé méis uisge agus thug gach iarracht chun an fola a ghlanadh ach theip glan uirthi.
    Baineadh geit aiste nuair a léim cúichi an caitín "mí-abha" ar seisean "Cad é a ghéobad-sa má ghlanaim an braon diot" "Imthigh uaim a rud shailig" ar sise "nách feárr mé fhéin ná tusa chun é ghlanadh" "Bíodh leat" arsan caitín. Gan puínn moille bhí a bróga agus a stocaí uirthi agus í 'na shuide le h-ais na teine fé bhrón is bhuadhaire. i gcionn tamaill bhig bhuail an t-sean-duine chuiche isteach, "Ní hé ar seisean gur dheineas amach mo sheómra thíos no thuas agus ní h-é gur chuadhais fe'm leapach. "Níor chorruigheas" ar sise dhá fhreagaint. "Bain" ar sé díot na bróga agus cuir ort iad so. "Airiu" ní gádh dhom iad a bhaint díom in aonchor" ar sise "Béarfad liom abhaile na bróga agus cuirfhead orm annsan iad" ar sise "Ar eagla ná beidís oireamhnach duit" arsan sean-duine bocht agus crith 'na ghuth "triall ort iad." Bhain sí a bróg is a stoca do'n chos na raibh sailighthe leis
    AT0480: The Spinning‑Women by the Spring. The Kind and the Unkind Girls.
    Bean Uí Thuama