School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí rígh ann fadó agus bhí sé i ngrádh le h-ingean phrionsa a bhí tamaillín uaidh is théigheadh sé go h-ana mhinic ag triall uirthi. Bhí fathach mór 'na chómnuidhe cómhgarach de'n Phrionsa agus caisleán mór aige - fuinneóg in aghaidh gach laé de'n bhliadhain ann agus bhí trí fichid dóirse ann agus níl aon dhoras díobh san ná go raibh cú nimhe d'á ghárdáil. Mar seo lá tháinig an fathach is mhairbh sé an prionnsa agus thug leis an inghean a agus chuir isteach i seómra í agus dúbhairt léi go gcaithfheadh sí é phósadh ciaca a thaitnfheadh sé léi no na taithnfheadh. Bhí sí ag gol annsan agus dúbhairt an fathach go loitfheadh gol a súile deasa.
    AT0402: The Mouse (Cat, Frog, etc.) as Bride
    Bean Uí Thuama