Scoil: Toames, Maghcromtha (uimhir rolla 15478)

Tooms, Co. Cork
Seán de Búrca

1. (gan teideal) (ar lean)

Is mó sgéul innstear timcheall na háite seo mar gheall ar na fir láidre a bhí ann fadó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an lá a ainmnú i gcóir an comórtais Ceapadh an lá agus tháinig na daoine '' na míltibh. Do bhí ar an Protastúnach an cloch a ardú ar drúis[?] ós é o thug an dubh slán. Tar éis mórán trioblóide d'ardaigh sé an cloch órlach nó mar sin os cionn tailimh. "Anois" ar seisean "déineadh Mac Uí Muircadha é sin". "Airiú" arsan Muircadhach ní bheinn ag caiteamh mo nirt leid an gcloich sin". "Imthig a Dhómhnaill (ar seisean lena caraid) agus faigh cloch mór eile agus cuir ar bhárr na cloiche sin í". Cuaidh Dómhnaill agus fuair sé an chloch a cuireadh ar o bárr roimhe sin agus thóg an Muircadhach an dá cloich gan trioblóid.
    Ní gáth a rádh go raibh áthas ar na Caitlicigh coisg an gníomh a dhein Dómhnaill Ua Muircadha ó Cúl Sneachtaigh
  2. (gan teideal)

Tá tagairt déanta cheana agus leathanach eile do Phádraig Ua Muirnáin an 'cónaí reathaón dTóim agus ní miste tagairt a dhéanamh anois dá athair, Dómhnall Ó Muirneáin a luadhtar chomh minic i "gCeódh Ar Sinnsear" (ag an Athair P. Ua Brianach).

Tá tagairt déunta cheana i leathanac eile do Pádruig Ua Muirnáin an Córaí reatha o'n dTóim agus ní miste tagairt a dheunamh anois dá athair, Dómhnall Ó Muirneáin a luadhtar cómh minic i "gCeól Ar Sinnsear" (ag an Athair P. Ua Brianach) Nuair cuireadh craobh de Connradh na Gaedhilge ar bun i dTóin, sa bhliain 1902 do ghlac Dómhnall páirt mhór. Amhránaidhe thar bhárr do beadh é ach bhí an oiread san taithighe ag na comhairsin ar a amránuideacht ná raibh an meas do tuill sé air. Is nuair a tionoladh an ceud feis i dTóim 1904 a fuair Dómhnall an meas ceart
    Domhnall de Búrca
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)