Scoil: Toames, Maghcromtha (uimhir rolla 15478)

Tuaim, Co. Chorcaí
Seán de Búrca

Is mó sgéul innstear timcheall na háite seo mar gheall ar na fir láidre a bhí ann fadó.

Is mó sgéul innstear timcheall na háite seo mar gheall ar na fir láidre a bhí ann fadó. Seo sgéul acu fadó timcheall 80 no 100 blian osoir, thagadh na daoine ogac áird go h aonach bhéil Átha buidhe agus bhíodh a lán comórtaisí nirt ann imeasc na bhfear. Bhí cloch mór i bpáirc an Aonaigh agus ní raibh duine ábalta í a árdú ón dtalamh idir lámhaibh ach aon duine amháin.
    Protastúnach do beadh é sin. Nuair a dhein séan ghníomh seo tug sé an dubh-slán do aon "Papise", an ghníomh san a dhéinamh. Bhí seirbhrean ar na Caitilicigh agus chuarduigdear an dúthaigh feichaint an bhfaithidís fear a thógfadh an chloch. Sa deireadh fuaireadar fear mór láidir i gCúl Sneachtaigh in aice Dúnmaonmhuithe na raibh fhios a nirt aige, acht fear sgáchmhar dob eadh é, ná céigeadh amach acht go hanamh. Tháinig a chomarsain chuige aon oidhche amháin aguis chuireadar ar meisge no geall leis é agus thógadh ar leó é go páirc an aonaigh i lár na hoidhce. Thaisbheánadar an chloch dó agus thóg sé suas na bhaclainn í sa chead iarracht. Fuareadar cloch mór eile agus chuimeadar anuas ar an gcloich eile í agus thóg sé an dhá chloich gan trioblóid. Annsan, thógadar suas an dubh slán agus chuireadar sgeil go dtí an Protastúnach "Tyner"
    Domhnall de Búrca
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)