School: Céim an Fhiaidh, Béal Átha'n Ghaorthaidh (roll number 16210)

Céim an Fhia, Co. Cork
Donncha Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    na saighdiúirí. Tháinig na saighdiúirí fé dhéin an fhir gur leis an gadhar agus do rith an fear cos-nochtaithe ach gabhadh é fé dheire agus chuireadar sa phríosún é. Dheineadar é thriail cos-nochtaithe agus daoradh é agus deineadh é chrochadh. Ba shuarach an finnéidh (fiadhnéidh) a bhí ar an bhfear san agus b'é an ainm a bhí air ná Tadhg Mhach Taidhg ó Bhaile na Cáithte.
  2. Bhí an robálaidhe seo ag maireachtaint i mBéilic ar an dtaobh thiar de Chúm na nÉag taobh istigh de theorainn Chiarraighe timcheall trí mhíle dhéag ó Chéim an Fhiadha. Theip orm a ainm fhághail amach. Ar aon tslíghe sé an tslíghe-bheathadh a bhí aige chun maireachtaint ná ag robáil daoine. Bhí roinnt airgid beirthe aige leis agus fuair na saighdiúirí eolas go raibh sé ann. Thángadar i ganfhios air agus do rith le n-anam ó thuaidh fé dhein Gleann Fleisce go dtí faill ar a dtugtaí Faill an tSeana Chaisleáin uirthe. Fuaireadar radharc beag éigin air agus chaitheadar roinnt urchar agus d'aimsigheadar le piléar é. Chomáin sé leis ar chuma éigin agus
    Pádraig Ó Murchadha
    Feirmeoir