Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt a mháthair leis "Cad na thaobh na baineann tú an croiceann dhóibh". Do bhí a mháthair ina comhnuidhe sa tig in aonfheacht leis. Do bhíodh sé ag gcómhnuidhe ag cnáimhseáil agus ag gearán.
    Dubhairt sé go mbainfhadh sé an croiceann dhóibh ansan. Is dócha gur raibh nár thaithn leis bheith ag éisteacht leis an sean-bhean a bheith ag gearán agus go raibh sé á dhéanamh i gcás go stopadh sí.
    Fuair ceann eile bás agus do leag sé amach sa páirc í go ceann tamall mar do bhí sé ag baint an fhéir agus do bhí sé ana bruideamhail ar fad.
    Nuair a tháinig an tráthnóna déanach agus tar-éis a shuipéar a ithe dho, do chuaidh sé féin agus ceann dá mhacaibh amach sa páirc chun an croiceann a bhaint di.
    Máire B Ní Chéilleachair
    Tonn Láin, Co. Cork