School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Timpeall cead bliain ó shoin do mhair i nDoirín-Aluinn fear a bhí pósta agus do bhí clann móre aige. Ingeanacha go léir a bhí aige ní raibh aon buacaillí in ao' cor aco.
    Do bhí duine aco pósta agus duine eile aco ag obair do feirmeóir agus duine aco sa bhaile agus duine aco amthighthe go dtí America.
    Do bhí aon cailín amháin ag obair do bean ana saidhbhir. Do bhí alán le dhéanamh aice ann ach do bhí sí ag fághail airgead ano mharí[?] ar agus do bhí an bean go h'ana ceanamhail[?] uirte agus do thabarfhad sí a lán rudaí di, eadaige deasa leí féin.
    Do bhíodhar araon ano sásta le na chéile ach aon maidean amháin do í[m?]áinig an beann agus dubhairt sí lei imtheact.
    Brighid Ní Dhonnabháin
    An Cheapach Thoir, Co. Chorcaí